Huisartsopleiding

Hoe kun je deze website gebruiken voor je patiënten en jezelf?

Ben je op zoek naar inspiratie op het gebied van nieuw onderwijsaanbod? Lees dan verder!

Als huisarts in opleiding komt er veel op je af. Met je vakkennis over ziekten (en je huisartsenstandaarden), is er wellicht ook behoefte om steeds gezondheidsgerichter te gaan werken (Lees hier meer over de zorgprofessional van de toekomst). Voor huisartsen in opleiding zijn er onder “Onderwijsaanbod” verschillende webinars en kennisclips te vinden. Je kunt deze gebruiken om je kennis voor in de spreekkamer te vergroten over de invloed van leefstijl en voeding op gezondheid en ziekte. Ook leer je meer over het begrip Positieve Gezondheid: een benadering binnen de gezondheidszorg die niet de ziekte, maar een betekenisvol leven van mensen centraal stelt. Hieronder lees je meer over hoe je als huisarts in opleiding zelf meer kennis kunt vergaren op het gebied van leefstijl voor je patiënt en jezelf.

Gesprekstools

Verschillende tools kunnen je ondersteunen in een gesprek met je patiënt om te achterhalen hoe het écht met iemand gaat en waar die persoon aan wil werken. Voorbeelden hiervan zijn het spinnenweb van Positieve Gezondheid en het Leefstijlroer. Niet alleen de klacht, maar de hele mens komt hiermee centraal te staan. Met meer zicht op de intrinsieke motivatie van de patiënt, is het veel makkelijker en leuker om te kijken wat de patiënt nodig heeft. Dit blijkt vaker op leefstijl uit te komen dan je denkt en hiermee stimuleer je zelfregie. Op deze website vind je de handige gesprekstools het Leefstijlroer en het spinnenweb van Positieve Gezondheid.

En jouw eigen gezondheid dan?

Lees hieronder over zelfzorg en hoe je als huisarts in opleiding je eigen gezondheidswelzijn kunt bevorderen.

Buiten de opleidingen om is steeds meer aandacht voor zelfzorg en eigen welzijn en dat is hard nodig. Zo deed De Jonge Dokter in 2020 onderzoek naar werkplezier en werkstress onder jonge dokters, en besteedde de Volkskrant aandacht aan een enquête van De Jonge Specialist waaruit blijkt dat één op de vier artsen in opleiding tot specialist (aios) overweegt te stoppen met de opleiding.

Ben je nieuwsgierig naar wat je zelf kunt doen?

Er zijn legio mogelijkheden om aan de slag te gaan met je eigen gezondheid. Hieronder vind je een aantal tips!